Mikor és hogyan menjek szülés előtt táppénzre?

Sokunkban felmerül a kérdés: Meddig érdemes dolgozni terhesen?

Nehéz dolog előre megmondani, hogy ki meddig bír dolgozni kismamaként/terhesen a munkahelyén, de a legtöbbünk a szülés előtt pár hónappal már pihenni, készülődni szeretne és táppénzre megy.

Vajon számít, hogy mikortól íratod ki magadat?

Ha a családi bevételről van szó, akkor számít. Ugyanis nem mindegy, hogy a 100%-át kapjuk a bérünknek, vagy csak a 60%-át táppénz esetén.

A jövőbeni ellátásoknál nem játszik a táppénz időszaka. CSED, GYED ellátások alapja a bérrel ellátott napok.

Akkor hát elmegyünk táppénzre. De hogyan?

A háziorvos szívesen kiír, ha kéred. A tőle kapott rózsaszínű papírt („Orvosi Igazolás a keresőképtelen (terhességi) állományba vételről”) leadod vagy elpostázod a munkáltatódnak. Az ő könyvelője elintézi a többit. Neked nem kell semmit aláírnod hozzá.

Először betegszabi

Az első 15 munkanap, amikor keresőképtelen vagy, betegszabadságnak számít. Ez a bruttó béred 70%-a és a munkáltató fizeti ki neked, vagyis benne lesz a bérpapírodon. Ha év közben voltál már betegszabin, akkor annyival kevesebb napot fizet most.

Ha terhesség miatt ír ki, akkor valószínűleg 9-es kódot ír az orvosi igazolásra. Ez azt jelenti, hogy rögtön, a keresőképtelenség első napjától táppénz jár és betegszabadság nem előzi meg.

Aztán táppénz

Utána kapod a táppénzt, amit a munkáltató igényel meg és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) fizet Neked. Persze ha kifizetőhely a cég, ahol dolgozol, akkor ők fizetik Neked.

Összege alapesetben a bruttó béred 60%-a. (Akkor 60%, ha 2 éve folyamatos a biztosítási jogviszonyod, vagyis nem volt benne 30 napnál több megszakítás, szüneteltetés. Ha nem folyamatos 2 éve a biztosításod, akkor csak 50%. Ha kórházban voltál, akkor is 50%.)

consultation-3486590_1920.jpg

Azért a szülésig lesz még kis dolgod vele. Kéthetente ad papírt („Orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről”) neked a háziorvos. Ezeket mind el kell juttatnod a munkáltatódhoz, hogy ő igényelni tudja a táppénzedet.

Végül várakozás

Azért azt bele kell kalkulálni, hogy az első táppénz kifizetésedre kell várni türelmesen. Hivatalosan: ha hiánytalan a táppénz iránti kérelem, az ügyintézési határidő 8 nap, egyéb esetben 21 nap az egészségbiztosítónál. De mire eljut hozzájuk az igény, az sokkal hosszabb. Amikortól kiíratod magad, eltelik 1-2 hét, mire megkapod az orvostól és le tudod adni az első orvosi igazolásaidat. Ha postázod a munkahelyedre, az is idő. Aztán amíg eljut a könyvelőig, vagy a munkaügyishez, az is idő. 

Úgyhogy kitartást és jó babavárást kívánok!

Ha tetszett, oszd meg az ismerőseiddel!

 

Munkaviszonyos kismamáknak járó ellátásokról itt találsz egy összefoglaló táblázatot. Töltsd le!

 

Készítettem egy összefoglaló táblázatot Katás Kismamáknak járó ellátásokról. Kattints ide és töltsd le!

 

Címkék: táppénz