Kétszer kellett beíratni az óvodába a gyermekem

Milyen helyzetbe kerültem a minap! Majdnem büntetés lett a vége.

Elérkezettnek láttam az időt, hogy gyermekeim közösségbe járjanak. No meg a családi kassza is úgy kívánja, hogy miután lejár a kicsi után a gyed, én is dolgozzak. Majdnem 5 évet voltam otthon. Kicsi változás nekem sem árt.

Első beíratás az óvodába

Nagyobbik gyermekemet már 1 éve beírattam a körzetes óvodába. Na, az is vicces volt. Nem tudtam, hogy az apa aláírása is kell a jelentkező lapra. Hazavittem a papírt, aláírattam apával, majd másnap újra el kellett mennem a központi óvodába, ami 1 buszmegállónyira van, felpakolva 2 kisgyerekkel. Így 2x kellett bemennem, mire leadtam a jelentkezést.  A tagóvoda, ahova tartozunk, csak 5 percre van. Mennyivel könnyebb lett volna oda leadni! De nem lehetett.

Felmentés

A beiratkozással egy időben felmentést kértem az óvodába járás alól.

Van egy nyomtatvány erre. Mindenhol másként nevezik. Pl.: Adatlap óvodai felmentéshez / Felmentési kérelem a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól / stb. Ez nem egy formanyomtatvány. Szerintem érdemes az óvoda vagy az önkormányzat saját honlapjáról letölteni. Én az önkormányzat honlapján találtam rá.

  1. A nyomtatványt ki kell tölteni.
  2. Írni kell hozzá egy indoklást, hogy miért kérjük a felmentést. Az indok lehet:
    − a gyermek családi körülményeivel,
    − képességeinek kibontakoztatásával, illetve
    − a gyermek sajátos helyzetével összefüggő ok, körülmény.
  3. A védőnőhöz is el kell vinni, hogy ő is írjon észrevételt hozzá.
  4. A választott óvoda vezetőjének is írnia kell javaslatot.
  5. A jegyző határozatot küld.

Esetünkben a 3. pontig kellett csak a lépéseket megtenni, mert a védőnő aláírása után vihettem az óvodavezetőhöz, aki továbbította a jegyzőnek. Fontos, hogy mindezt a beiratkozás előtt meg kell csinálni.

Többek között azért is kértem felmentést, hogy a kistesóval összeszokjanak. Úgy látom, nagyon jó döntés volt. Nagyon szeretik egymást.

Majdnem lemaradtunk

Idén beírattam a kicsit is a helyi bölcsődébe. Fel is vették. Értesítettek a szülői értekezlet időpontjáról is.

Gondoltam, ha a bölcsibe van szülői értekezlet, akkor az oviban is kell lennie. Be is telefonáltam, hogy megkérdezzem mikor lesz.

A titkár rögtön a gyerek nevét kérdezte, majd mondta, hogy nincs ilyen nevű gyerek náluk.

Ledöbbentem. Elmagyaráztam, hogy 3 évesen beírattam és 1 év felmentést kaptam. Idén szeptemberben kezdi az óvodát.

Felvilágosított, hogy nekem megint be kellett volna íratni a 4 éves gyermekemet, mert ők nem tartják nyilván a felmentéseket, mert idő közben el is költözhettem volna.

Én meg eddig nyugodtan ültem a babérjaimon.

Megint be kellett volna íratni a 4 éves gyermekemet ugyanabba az óvodába, mert ők nem tartják nyilván a felmentéseket.

Mi van!? Akkor most mi a teendő? De én már egyszer beírattam! Csak a szülői értekezlet időpontját szerettem volna megtudni.

Megnyugtatott, hogy a szülői másnap lesz. (Arról legalább nem maradtam le!) Menjek be délelőtt a közeli tagóvodába, (ahova effektív járni fog a gyerek), és ott kitöltöm a szükséges papírokat, ő meg továbbítja a központi óvoda vezetőjének. A gyereket meg máris beosztotta az egyik csoportba.

ovodai_csoport.jpgtolmacho képe a Pixabay -en

Második óvodai beíratás

Másnap délelőtt bementem beíratni. A titkár éppen elrohant, és visszarendelt ebéd utánra.

Na, most sem sikerült elsőre a beiratkozás. Most is kétszer kellett elmenni ugyanoda, mint az első beiratkozáskor. Sőt, aznap délután még a szülői értekezlet is abban az oviban volt, így már háromszor voltam ott 1 napon belül.

Végül sikeresen záródott ez az eset. Ha nem íratom be újból, akár még büntetést is kaphattam volna.

A szabálysértésről szóló törvény értelmében az a szülő (törvényes képviselő), aki a gyermeket kellő időben nem íratja be az óvodába, vagy akinek a gyermeke egy nevelési évben igazolatlanul 11 napot vagy annál többet hiányzik, szabálysértést követ el.

A szabálysértés miatt kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege - hacsak a törvény eltérően nem rendelkezik ötezer forint - legmagasabb összege pedig százötvenezer forint. Mindezek mellett az óvodai kötelezettség megszegése a családi pótlék szüneteltetésével is járhat.

Tanulságos volt? Oszd meg másokkal is!
További hasznos információért kattints ide!
Címkék: ügyintézés