Mennyi a CSED, GYED összege az szja-s egyéni vállalkozónak?

Ha valaki egyéni vállalkozó, annak a legjobban a KATA éri meg? Ha gyermeket tervezel vagy már kismama vagy, akkor az ellátások szempontjából nézve jobban jársz, ha "sima" vállalkozó vagy. A továbbiakban leírom, ki a "sima" vállalkozó, és hogy melyik ellátás hogyan alakul nála.

A "sima" vállalkozó alatt értem a nem katás, hanem szja-s, pontosabban: a személyi jövedelemadó törvény szerint adózó (vállalkozói jövedelem szerint adózó) egyéni vállalkozót.

A szakszöveg után nézzük a gyakorlati részét: Mennyi ellátásra számíthat? Hogyan járhat a legjobban? Mit tud kihozni a helyzetéből?

Az a jó, hogy egy vállalkozó jobban tudja alakítani, hogy mennyi ellátást kapjon.

Egy munkavállaló nem tud a főnöke elé állni és azt mondani, hogy "jelents be nagyobb bérre, mert gyermeket szeretnék". Ebből a szempontból egy vállalkozó rugalmasabb.

Miért jobb szja szerint adózni a vállalkozónak kismama szempontból?

Az ellátások (táppénz, csed, gyed) alapját Te tudod befolyásolni.

Minél többet fizetsz, annál többet kapsz.

Számszerűsítsük kicsit:

  • Aki a minimum járulékalap (minimálbér) után fizet havonta, annak a "bruttó bére", vagyis az ellátási alapja: 223.500 Ft, ilyenkor 86 ezer Ft-ot kell magad után befizetni, ha fizetést adsz magadnak (vállalkozói kivétet számolsz el). Ha nem veszel ki kivétet, akkor is havi 63 ezret be kell fizetned. Majd pedig év végén a nyereség után is adózol.
  • Aki a garantált bérminimum után fizet havonta, annak a "bruttó bére", vagyis az ellátási alapja: 292.500 Ft, ilyenkor 112 ezer Ft-ot kell magad után befizetni, ha fizetést adsz magadnak (vállalkozói kivétet számolsz el). Ha nem veszel ki kivétet, akkor is havi 83 ezret be kell fizetned. Majd pedig év végén a nyereség után is adózol.

 

office-620822_1280.jpg

William Iven képe a Pixabay -en

 

Nézzünk konkrét példákat az ellátások összegére:

Az alábbi összegeket akkor kapod meg, ha:

  • az elmúlt 2 évben összesen legalább 1 éven át működött a vállalkozásod (vagyis biztosított voltál) és
  • minden hónapban ugyanannyit fizettél.

Mennyi lesz a táppénzed?

A "bruttó béred" 60%-a. Abból még lejön 15% szja. (Részletes számolásról itt olvashatsz.) Ám nem érdemes a végtelenségig felemelni az ellátási alapunkat, mert a plafon (a táppénz alap maximuma) a minimálbér kétszerese, azaz 298.000 Ft (2019-ben). Ennyi lehet max. a "béred" 60%-a.

  • Aki a minimálbér után fizet havonta, az 113.985 Ft táppénzt kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 123.985 Ft-ot.
  • Aki a garantált bérminimum után fizet havonta, az 149.175 Ft táppénzt kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 159.175 Ft-ot.

Mennyi lesz a csecsemőgondozási díjad?

A "bruttó béred" 70%-a. Amiből 15% szját le kell vonni. Ennek nincs maximuma, de csak 168 napig jár.

  • Aki a minimálbér után fizet havonta, annak 132.983 Ft lesz a csed, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 142.893 Ft.
  • Aki a garantált bérminimum után fizet havonta, annak 174.038 Ft lesz a csed, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 184.038 Ft.

Mennyi lesz a gyermekgondozási díjad?

A "bruttó béred" 70%-a. Abból még lejön 15% szja és 10% nyugdíjjárulék. A GYED-nek van maximuma: a minimálbér kétszerese.

  • Aki a minimálbér után fizet havonta, az 117.338 Ft gyedet kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 127.338 Ft-ot.
  • Aki a garantált bérminimum után fizet havonta, az 153.563 Ft gyedet kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 163.563 Ft-ot.

Mikortól érdemes többet fizetni?

Ehhez jó, ha tudod, hogy miből számolják az ellátásokat.

Miből számolják?

Meg van határozva, hogy melyik időszak ellátási alapját veszik alapul a számoláshoz. A jogosultság napjától, vagyis amikortól jár az ellátás, vissza kell számolni 3 hónapot.

Például: ha június 15-re vagy kiírva, akkor
-1 hónap=május
-2 hónap=április
-3 hónap=március

És visszafelé a harmadik hónap ellátási alapját már figyelembe kell venni a számolásnál.

A példánál maradva: a márciusi alappal már számolhatunk.

Innen visszafelé 180 naptári nap, az egyszerűség kedvéért 6 hónap jövedelme alapján kell számolni.

Tehát pl.: 1:március, 2:február, 3:január, 4:december, 5:november, 6:október

A fenti példából is látszik, hogy 9 hónapra visszamenőleg számolják az ellátást. Tehát érdemes a teherbeesés pillanatától többet befizetni. Ha már tervezitek a babát és elindult a babaprojekt akkor már fizethetsz több után. Persze nem tudhatod, hogy azonnal teherbe esel-e. (Mi például hiába terveztük, sokat kellett várni, mire össze is jött. De mára már van két kis drága gyermekem!) Ha biztosra szeretnél menni, akkor a terhesség megállapításakor azonnal fizess többet!

Mi van akkor, ha KATÁ-s vagyok?

Egy korábbi cikkemben leírtam a katásoknak járó ellátások összegét.

Év közben bármikor ki lehet lépni a katából. Ilyenkor lesz szja-s az egyéni vállalkozó. Arra figyelni kell, hogy nem tudsz akármikor visszalépni a katába.

Ellátások alatt lehet dolgozni?

Táppénz és CSED alatt NEM lehet dolgozni. Ha mégis inkább dolgoznál, nem kapsz ellátást.

GYED alatt LEHET bármennyit dolgozni.

Sima (szja szerint adózó) egyéni vállalkozónak GYED alatt nem kell járulékokat fizetnie, ha nem vesz ki bért/kivétet. Ilyenkor csak a nyeresége után kell adót fizetnie.nyi_a_csed_gyed_osszege_az_szja-s_egyeni_vallalkozonak

 

Te is szeretnél több ellátást kapni? Kérdésed van? Írhatsz az Edina számol FB oldalamon üzenetet, vagy emailt az info@edinaszamol.hu -ra.

 

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Töltsd le az ide tartozó összefoglaló táblázatot sima egyéni vállalkozó kismamák ellátásairól!

 

Munkaviszonyos kismamáknak járó ellátásokról itt találsz egy összefoglaló táblázatot. Töltsd le!

Készítettem egy összefoglaló táblázatot Katás Kismamáknak járó ellátásokról is. Kattints ide és töltsd le!