Kisgyerekekkel milyen vonattal érdemes Ausztriába utazni?

Valami olyannal, ami direkt családosoknak lett felszerelve

Ha nincs autód, vagy nem akarod használni egy Ausztriai kiruccanáshoz, milyen vonatra vegyél jegyet, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat és ne zavarja ez a többi utast sem?

Amiért mi vonattal mentünk

Nemrég voltunk Ausztriába 1 napot. Évente 1-2-szer eljutunk családostul. Mindig vonattal mentünk. Mehettünk volna busszal is, de én nem bírom a sok buszozást. A gyerekek meg a sok egy helyben ülést nem szeretik. Kicsik, nagy a mozgásigényük, enni, inni kérnek, pelus csere, szoptatás… Maradt az ÖBB vonat. Nekünk bevált autó híján!obb_railjet.jpg

Nem mindegy, ki utazik a gyerekekkel

Azt tudnod kell, hogy ha külföldre mész gyerekekkel, akkor mindkét szülővel együtt kell utazniuk. Nem mehet csak az egyik szülő velük, hacsak nem rendesen le van papírozva. Erről a Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódhatsz.

Milyen okmánnyal utazzon a gyerek?

Ausztriába nem kell útlevél. Személyi igazolvánnyal át lehet lépni a határt. Ezt már az egészen kicsiknek is kiállítják és 3 évig érvényes. (Márciusban lejár a nagyobbik gyermekem személyije. Amint sikerül újat csináltatni, megírom Nektek egy későbbi bejegyzésben, hogy hol és hogyan kell intézni, meg mi kell hozzá.)

Hány éves gyerek utazhat ingyen a vonaton?

Országonként változó. A Máv-Start honlapján van egy összefoglaló táblázat és leírás erről.

Maradjunk Ausztriánál. Ott 6 éves korig ingyen utazhatnak vonaton a gyerekek, ha nem foglalnak külön ülőhelyet. DE, ha külön ülőhelyet foglalnak el, akkor már gyerekjegyet kell nekik venni, függetlenül attól, hogy hány évesek. Olyan nincs, hogy csak helyjegyet veszel nekik, hogy legyen helyetek, de gyerekjegyet nem.

Mi így csináltuk

A mieink 6 év alattiak, így ingyen utazhatnak Ausztriában vonaton. Ők nem foglalnak külön helyet, mert vagy sétálnak fel-alá a vagonban, vagy alszanak az ölünkben. Csak 2 felnőtt kirándulójegyet vettünk magunknak, meg hozzá 2 helyjegyet, hogy ne kelljen a kicsikkel állni, ha sokan vannak a vonaton.

Hová vedd a helyjegyet?

Amikor a férjem előre megvette a jegyeket, a pénztáros véletlenül(?) a „Family Zone”-ba adta a helyeket. Nem tudom honnan tudta a jegyeladó, hogy nekünk ott lesz a legjobb utazni a kicsikkel. Egy gyerek sem volt a férjemmel, amikor jegyet vett.

35-35-es_helyek.jpg

A mi helyjegyünk a legelső kocsiba szólt. Odafelé ez a 21-es kocsi volt. Azon belül pedig a 35-ös és a 37-es ülések. Ez csak kétszemélyes rész, nincs asztal.

Ha asztalhoz szeretnétek ülni, akkor a következő négyes helyek vannak például:

  • 24, 25 ablaknál, 26 ablaknál, 27
  • 12 ablaknál, 18, 11 ablaknál, 19
  • 22 ablaknál, 28 mellette, 21 ablaknál, 23

Ide kérjétek a helyjegyeteket! Van olyan jegyeladó, aki tudja melyik szól asztalhoz, van, aki nem tudja.

Az ÖBB honlapja szerint még a 31-es kocsi is "Családi Zónás".

A „Family Zone”

Csak a legutóbbi utazásunk során figyeltem fel rá, hogy van külön egy kocsirész a családosoknak az ÖBB osztrák vasútnál. Hogy miben különleges? Leírja az ÖBB hivatalos lapja is, de csak németül és angolul. Ezért most próbálom leírni magyarul is, hogy mindenki megértse:

Családi zóna - szórakozás, játékok és vasúti utazás

Amikor a gyerekek játszanak, időnként kissé hangos lehet. Éppen ezért az ÖBB Railjets felajánlja az úgynevezett Családi Zónát – egy olyan területet, amelyet kifejezetten szórakozásra és játékokra terveztek. Itt megtalálhatod a gyermek mozinkat, valamint a különböző szórakoztató társasjátékok matricáival ellátott asztalokat, amelyek előmozdítják a kis és nagy utasaink jókedvét. A szükséges játékdarabok a vonatkísérőktől kérhetők! A WC-k gyermekbarát Timi Taurus megjelenésűek, és sok felfedezést kínálnak.

Itt találod meg az ÖBB Railjet családi zónáját: 2. osztály: 21 vagy 31 kocsi

 

  1.     Gyermek mozi
  2.     Szórakoztató társasjátékok matricáival ellátott asztalok (például a Malom - bábuk a vonatkísérőktől)
  3.     WC-k Timi Taurus dizájnban pelenkázó berendezésekkel
  4.     Hely a babakocsiknak

 

Saját tapasztalat

  1. A gyermek moziban német gyermekműsorok vannak sok állattal és bábbal, egyszerű tudományos kísérletek, énekek. A gyerekeimnek a többsége nagyon tetszett. Lekötötte őket, hiába nem értették a nyelvet. A mozi egy kis beépített tv, ami előtt 3 szőnyeggel bevont lépcsőfok van. Így le lehet ülni rájuk. Persze az enyéim föl-le mászkáltak rajtuk inkább és nem sokat ültek.
    A műsorok hangereje normális volt. Csak az volt a baj, hogy a kislányom nem tudott mellette elaludni.

    Itt egy kép a gyermek moziról, amit én csináltam. Nem sikerült jól, de a lépcső látszik.gyermek_mozi_elott.jpg

  2. Szép nagy társasjátékok voltak az asztalra ragasztva. Mi nem kértünk bábukat hozzá. Egyrészt nem tudtam hol kellene keresnem, kitől kérjem. Másrészt kicsik még ezekhez a társasokhoz a gyermekeim. A kisfiam autópályának használta őket.

  3. A WC falán kisvonat meg mindenféle figura van. Tényleg elnézegette a gyerek, amíg pelenkát cseréltem neki. Viszont nagyon szűk a hely a WC-ben. A pelenkázót a WC fölé lehetett lehajtani és a gyerek csak keresztbe fért rá. Pokrócot tettem alá, mert kemény a pelenkázó. Kicsit kifacsart helyzetben pelenkáztam a kis hely miatt. A pelenkázó táskát meg nem tudtam hova tenni. A csap mellé fért valahogy.

  4. Hely a babakocsiknak: Bent a kocsiban volt 1 hely az ajtó mellett az ülések mögött. A többi babakocsi már csak a kinti részre fért. Mi is csak ki tudtuk már tenni.

 Összességében meg voltunk elégedve az utazással. A gyerekeknek nagy élmény volt! Próbáljátok ki Ti is!

 

Ha tetszett, oszd meg az ismerőseiddel!

 

Itt további hasznos információt kapsz!