Mennyi a CSED, GYED összege az szja-s egyéni vállalkozónak?

Ha valaki egyéni vállalkozó, annak a legjobban a KATA éri meg? Ha gyermeket tervezel vagy már kismama vagy, akkor az ellátások szempontjából nézve jobban jársz, ha "sima" vállalkozó vagy. A továbbiakban leírom, ki a "sima" vállalkozó, és hogy melyik ellátás hogyan alakul nála.

A "sima" vállalkozó alatt értem a nem katás, hanem szja-s, pontosabban: a személyi jövedelemadó törvény szerint adózó (vállalkozói jövedelem szerint adózó) egyéni vállalkozót.

A szakszöveg után nézzük a gyakorlati részét: Mennyi ellátásra számíthat? Hogyan járhat a legjobban? Mit tud kihozni a helyzetéből?

Az a jó, hogy egy vállalkozó jobban tudja alakítani, hogy mennyi ellátást kapjon.

Egy munkavállaló nem tud a főnöke elé állni és azt mondani, hogy "jelents be nagyobb bérre, mert gyermeket szeretnék". Ebből a szempontból egy vállalkozó rugalmasabb.

Miért jobb szja szerint adózni a vállalkozónak kismama szempontból?

Az ellátások (táppénz, csed, gyed) alapját Te tudod befolyásolni.

Minél többet fizetsz, annál többet kapsz.

Ez a cikk 2019-ben íródott, de aktualizáltam. Így most már a 2020-ben érvényes összegeket találod benne. 2020.07.01-től változnak/csökkennek az összegek.

Nézzünk két példát:

  • Aki a minimum járulékalap (minimálbér=161.000Ft) után fizet havonta, annak az ellátási alapja: 241.500 Ft, ilyenkor 92 ezer Ft-ot kell magad után befizetni, ha fizetést adsz magadnak (vállalkozói kivétet számolsz el). Ha nem veszel ki kivétet, akkor is havi 68 ezer Ft-ot be kell fizetned. Majd pedig év végén a nyereség után is adózol.
  • Aki a garantált bérminimum (=210.600Ft) után fizet havonta, annak az ellátási alapja: 315.900 Ft, ilyenkor 121 ezer Ft-ot kell magad után befizetni, ha fizetést adsz magadnak (vállalkozói kivétet számolsz el). Ha nem veszel ki kivétet, akkor is havi 89 ezret be kell fizetned. Majd pedig év végén a nyereség után is adózol.

A törvény meghatározza hogy kinek kell legalább a minimálbér és kinek a garantált bérminimum után fizetnie a járulékokat. Ezt a tevékenységhez szükséges végzettség alapján döntik el.

Persze te kivehetsz több "bért" is magadnak, hogy növeld az ellátásaid alapját.

 

office-620822_1280.jpg

William Iven képe a Pixabay -en

 

Nézzünk konkrét példákat az ellátások összegére:

Az alábbi összegeket akkor kapod meg, ha:

  • Az elmúlt 2 évben összesen legalább 1 éven át működött a vállalkozásod. (Vagy ha rövidebb ideje működik, akkor is hozzá lehet adni az előtte lévő munkaviszonyt. A lényeg, hogy biztosított legyél összesen legalább 365 napot a szülést megelőző 2 éven belül.)
    és
  • Minden hónapban ugyanannyit fizettél. (Ha eltérő összegeket fizettél be, akkor átlagolnak.)

Mennyi lesz a táppénzed?

A "bruttó béred" 60%-a. Abból még lejön 15% szja. (Ha nincs 2 év folyamatos biztosítási jogviszonyod, akkor csak 50% a táppénz. Részletes számolásról itt olvashatsz.) Ám nem érdemes a végtelenségig felemelni az ellátási alapunkat, mert a plafon (a táppénz alap=a "béred" 60%-ának maximuma:) a minimálbér kétszerese, azaz 322.000 Ft (2020-ban).

  • Aki a minimálbér után fizet havonta, az 123.165 Ft táppénzt kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 133.165 Ft-ot.
  • Aki a garantált bérminimum után fizet havonta, az 164.220 Ft táppénzt kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 174.220 Ft-ot.

Mennyi lesz a csecsemőgondozási díjad?

A "bruttó béred" 70%-a. Amiből 15% szját le kell vonni. Ennek nincs maximuma, de csak 168 napig jár.

  • Aki a minimálbér után fizet havonta, annak 143.693 Ft lesz a csed, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 153.693 Ft.
  • Aki a garantált bérminimum után fizet havonta, annak 191.590 Ft lesz a csed, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 201.590 Ft.

Mennyi lesz a gyermekgondozási díjad?

A "bruttó béred" 70%-a. Abból még lejön 15% szja és 10% nyugdíjjárulék. A GYED-nek van maximuma: a minimálbér kétszerese.

  • Aki a minimálbér után fizet havonta, az 126.788 Ft gyedet kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 136.788 Ft-ot.
  • Aki a garantált bérminimum után fizet havonta, az 169.050 Ft gyedet kap, (1 gyermek utáni) családi kedvezménnyel pedig 179.050 Ft-ot.

Mikortól érdemes többet fizetni?

Ehhez jó, ha tudod, hogy miből számolják az ellátásokat.

Miből számolják?

Meg van határozva, hogy melyik időszak ellátási alapját veszik alapul a számoláshoz. A jogosultság napjától, vagyis amikortól jár az ellátás, vissza kell számolni 3 hónapot.

Például: ha december 15-re vagy kiírva, akkor
-1 hónap=november 15
-2 hónap=október 15
-3 hónap=szeptember 15

És visszafelé a harmadik hónap ellátási alapját már figyelembe kell venni a számolásnál.

A példánál maradva: a szeptemberi alappal már számolhatunk.

Innen visszafelé 180 naptári nap, az egyszerűség kedvéért 6 hónap jövedelme alapján kell számolni.

Tehát pl.: 1:szeptember, 2:augusztus, 3:július, 4:június, 5:május, 6:április

A fenti példából is látszik, hogy 9 hónapra visszamenőleg számolják az ellátást. Tehát érdemes a teherbeesés pillanatától többet befizetni. Ha már tervezitek a babát és elindult a babaprojekt akkor már fizethetsz több után. Persze nem tudhatod, hogy azonnal teherbe esel-e. (Mi például hiába terveztük, sokat kellett várni, mire össze is jött. De mára már van két kis drága gyermekem!) Ha biztosra szeretnél menni, akkor a terhesség megállapításakor azonnal fizess többet!

Mi van akkor, ha KATÁ-s vagyok?

Egy korábbi cikkemben leírtam a katásoknak járó ellátások összegét.

Év közben bármikor ki lehet lépni a katából. Ilyenkor lesz szja-s az egyéni vállalkozó a következő hónap 1-jétől. Arra figyelni kell, hogy nem tudsz akármikor visszalépni a katába.

Ellátások alatt lehet dolgozni?

Táppénz és CSED alatt NEM lehet dolgozni. Ha mégis inkább dolgoznál, nem kapsz ellátást.

GYED alatt LEHET bármennyit dolgozni.

Sima (szja szerint adózó) egyéni vállalkozónak GYED alatt nem kell járulékokat fizetnie, ha nem vesz ki bért/kivétet. Ilyenkor csak a nyeresége után kell adót fizetnie.

 

Te is szeretnél több ellátást kapni? Kérdésed van? Írhatsz az Edina számol FB oldalamon üzenetet, vagy emailt az info@edinaszamol.hu -ra.

 

Hasznos volt a cikk? Oszd meg másokkal is!

Töltsd le az ide tartozó összefoglaló táblázatot sima egyéni vállalkozó kismamák ellátásairól!

 

Munkaviszonyos kismamáknak járó ellátásokról itt találsz egy összefoglaló táblázatot. Töltsd le!

Készítettem egy összefoglaló táblázatot Katás Kismamáknak járó ellátásokról is. Kattints ide és töltsd le!